Joukkuevoimistelu

"Joukkuevoimistelun sydän on suomalaisessa naisvoimistelussa. Lajin juuret löytyvät Suomesta, mutta oksat ovat levittäytyneet ympäri maailmaa – naisvoimistelusta on kasvanut vaativaa ja elämyksellistä kansainvälistä huippu-urheilua."

- Suomen voimisteluliitto⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Lajiesittely

Joukkuevoimistelu on upea ja näyttävä joukkuelaji kaiken ikäisille. Se koostuu noin kahden minuutin pituisesta musiikkiin tehtävästä ohjelmasta, joka sisältää muun muassa askelsarjoja, tasapainoliikkeitä, hyppyjä, sekä virtaavia vartalosarjoja. Lajissa tarvitaan niin nopeutta, liikkuvuutta, kehonhallintaa, voimaa kuin ketteryyttäkin. Kilpailuohjelmat koreografioidaan erilaisten teemojen mukaan ja lajissa korostuukin myös ilmaisu ja eläytyminen musiikkiin ja teemaan.

Syyskausi on lajissa välinekausi, jolloin ikäsarjasta riippuen joukkueella on kilpailuohjelmassaan mukana tietty väline. Nuorimmissa luokissa välineenä on tavallisesti pallo tai hyppynaru, ja vanhemmissa ikäsarjoissa välineitä ovat vanne, keilat sekä nauha. Kevätkaudella tehdään vapaaohjelma, jossa ei käytetä välinettä.

Joukkuevoimistelussa kilpaileminen aloitetaan yleensä Stara-tapahtumasta, jossa harjoitellaan esiintymistä kilpailua vastaavassa tilanteessa. Lajissa kilpaillaan ikäsarjoissa: 8-10 v, 10-12 v, 12-14 v, 14-16 v sekä yli 16 v / yli 18 v. Vanhempiakin ikäsarjoja voi olla kilpailuista riippuen. 12-vuotiaiden sarjoista lähtien joukkue voi kilpailla joko harraste-, kilpa- tai SM-sarjassa.

Kilpailupuvut ovat ohjelman teemaan soveltuvia. 

Lisää tietoa myös Voimisteluliiton sivuilla